Wie zijn wij

De Buurtacademie

 

Dik Hooimeijer (1954-2016) was één van de meest betrokken Hagenezen die Den Haag heeft gekend. Als grondlegger van Ado in de Maatschappij en vele andere initiatieven werd hij door velen gezien als het gezicht van de welzijnswereld in onze stad. Hij had vreselijk graag meegewerkt aan de totstandkoming van de Buurtacademie: zijn laatste briljante idee.

 

Met steun van Fonds 1818 en met de inspiratie van Dik is het een eer om samen met een aantal bewoners van Molenwijk en een aantal organisaties de basis te leggen voor dit belangrijke initiatief.

 

Dik wilde op laagdrempelige wijze de mogelijkheid bieden aan bewoners van Molenwijk om kennis te vergaren, zich te ontwikkelen en te scholen. Leren in de buurt, voor en door bewoners van de wijk. De wijk heeft namelijk veel te beiden, Molenwijk bruist van de interessante cursussen, workshops en trainingen (veelal gratis). Deze bieden een opstap naar een volgende stap in het leven. Misschien wel een opleiding, vrijwilligerswerk, of betaald werk. Participatie in de brede zin van het woord: ontwikkeling als basis voor groei en meedoen.

Wat doen we?

De Buurtacademie biedt perspectief. Als je al een lange tijd thuis zit, bijvoorbeeld omdat je bent ontslagen, je nieuw bent in Nederland, je eerst je kinderen hebt opgevoed of bijvoorbeeld ziek bent geweest, kan het heel moeilijk zijn om zelf de draad weer op te pakken. Mogelijk heb je al talloze sollicitatiebrieven gestuurd en word je telkens weer afgewezen. Misschien heb je al meerdere ‘trajecten’ doorlopen, maar was het moeilijk deze af te maken of hebben ze je niet verder geholpen. Dromen uit je verleden vervagen en misschien verlies je een beetje vertrouwen in jezelf. Dat kan iedereen overkomen. Via de Buurtacademie helpen we je door de bomen het bos weer te zien. Niet vóór jou, maar mèt jou. Je ontdekt je talenten en interesses. Waarom kom je ’s ochtends je bed uit? Waar word je blij van?

 

De Buurtacademie doet vier dingen:

 

 • Overzicht van aanbod op het gebied van ontwikkeling
  • Er gebeurt heel veel in de wijk, maar vaak blijft dat onbekend
  • De Buurtacademie maakt inzichtelijk wat er allemaal gebeurt in de wijk 
 • Maatwerk voor mensen die weer willen meedoen
  • Als je de Nederlandse taal nog niet goed spreekt, maken we een plan hoe je zo snel mogelijk op B1 niveau komt.
  • De Buurtacademie biedt een volledig taal programma aan van A1 tot en met B1 niveau.
 • Speciaal ontwikkelingsprogramma voor geselecteerde deelnemers
  • Samen met de deelnemer wordt een ontwikkelingsplan opgesteld
  • Dit bestaat uit cursussen, vrijwilligerswerk en snuffelstages.
  • Tijdens het gehele programma heb je één aanspreekpunt die je van a tot z begeleidt.
 • Meewerk-projecten in de wijk
  De Buurtacademie werkt samen met verschillende organisaties aan verschillende projecten in de wijk. De Buurtacademie streeft ernaar wijkbewoners te koppelen aan deze projecten om zo werkervaring op te doen en weer een werkritme op te bouwen. Voorbeelden zijn:
  • Wijkpark Molenwijk, in samenwerking met Mooi welzijn
  • Verduurzaming Trefpunt Laakhage in samenwerking met Duurzaam Den Haag
  • Verbouwing ‘de Ketel’ (nog in ontwikkeling)

 

De Buurtacademie biedt maatwerk waarbij deelnemers persoonlijke ondersteuning krijgen op het gebied van hun ontwikkeling. Iedereen krijgt de aandacht die hij of zij verdient. Uitgangspunt is perspectief en ontwikkeling. Het weer krijgen van een goed dagelijks ritme is hierbij essentieel, net zoals het goed spreken van de Nederlandse Taal en het ontdekken waar je blij van wordt en voor wilt gaan! De Buurtacademie werkt hierin samen met Teamens, Convey en Lift je leven. Stuk voor stuk partijen die inzetten op de mens en op zoek gaan naar die bruine truffel in iedereen!

 

Het is niet ons doel om iedereen te aan betaald werk te helpen. Het gaat om die eerste stap, wennen in geborgenheid van de wijk en ontdekken wat je aan talenten bezit. Een voor iedereen belangrijke basis in de zoektocht naar vrijwilligerswerk, een opleiding of misschien wel betaald werk.

 

De Buurtacademie biedt perspectief en ondersteund in deze eerste fase. Wil je meer? Dat zou geweldig zijn, de Buurtacademie wil én kan je ook hier graag bij helpen!

 

Zin om aan je toekomst te werken? Doe mee!